André van den Berg

Foto: NHA

 

 

 

André August van den Berg was in zijn korte leven een van de belangrijkste mensen binnen de club. Oorspronkelijk lid van Hfc Oranje kwam André samen met andere clubiconen J.A.Rijkens en Jhr Floor van Styrum en de rest van de leden van Oranje rond 1902 naar onze club. Zijn grote broer Jan werd al in 1895 Roodbroek en was inmiddels international en de belangrijkste 1e elftalspeler. Voornamelijk was André vaste speler in het 2e en lagere elftallen, maar tot zijn grote vreugde werd hij op 9 september 1904 in alle haast gevraagd om het 1e elftal achterna te reizen om voor de competitie tegen Hercules te spelen. Deze selectie ging niet van harte, vol humor vertelt André in het gedenkboek “25 jaar Roodbroek” over deze selectie.

Zijn broer Jan die aanvoerder van het 1e was had de suikeroom van de club Cees Hin (van de Kousenfabriek) in alle haast naar André gestuurd omdat de Roodbroeken met maar 10 man op het station stonden “zeg hem maar even dat hij dan in godsnaam maar moet medespelen”, “ik moest een emotietraantje wegpinken en toen kwam het grote feit”.

In Utrecht aangekomen was de wedstrijd al begonnen “het staat inmiddels 1-1” deelde Cees Hin hem hartelijk mede. Omdat hij op het allerlaatste moment en in alle haast naar Utrecht was vertrokken (trainers of reservespelers bestonden nog niet) was er helaas geen tenue beschikbaar en moest hij aantreden in zijn gewone kleren. Op een veld achter het Hercules-terrein probeerde André zich te verkleden om vooral zijn nieuwe pak te sparen, hij werd bijna gearresteerd door een veldwachter die dacht dat hij ging zwemmen in een watertje waar dat verboden was. Op het veld aangekomen beet zijn broer hem nog toe “allemachtig, wat zie jij er uit, ga als het je blieft maar weer onmiddellijk weg” maar André liet zich dit hoogtepunt in zijn sportcarrière natuurlijk niet ontnemen. .

“Spoedig stond ik voor open doel en was op het punt een zekere goal te maken. Daar hoor ik de bulderende stem van Jan achter me „laat gaan”. Ik sprong vlug ter zijde en Jan schoot op één meter voor goal huizen hoog over. Jammer voor hem en Haarlem, maar ik zelf glunderde inwendig”

Onze club verloor de wedstrijd in Utrecht met 1-9 en het bleef zoals André al verwacht had bij deze ene wedstrijd in het eerste van de club.

André van den Berg, bij onze club bekend onder de bijnaam “Duff” was naast speler ook bestuurslid van de club en was de grondlegger van de cricket en hockey-tak van Haarlem, clubs die nog steeds bestaat onder de namen “Cricketclub Bloemendaal” en “HC Bloemendaal” . André overleed 11 mei 1916 aan hersenvliesontsteking in ziekenhuis “de Deo” pas 33 jaar oud.

De laatste groet van de club staat in een Roodbroek uit 1916 “Je was een goede kameraad Dré”

 

Foto: NHA