Cricketclub Bloemendaal en haar zuster Hfc Haarlem

Cricketclub Bloemendaal en haar zuster Hfc Haarlem

De tijd dat het voetbal en cricket onomstotelijk met elkaar verbonden waren ligt heel ver achter ons. Sinds 1910 zijn de clubs officieel van elkaar gescheiden maar toch waren beide takken van Hfc Haarlem zeker tot de jaren 60 van de vorige eeuw zeer met elkaar verbonden .

Onze club komt volgens een van de oprichters en international van de club Hein Kremer voort uit een club schooljongens van de Haarlemse HBS die onder de naam “Eendracht” cricket en voetbal speelde in “de Hout”,gewoon tussen de bomen door, een eerste melding van cricketclub Eendracht vinden we al in de krant van 21 april 1882.  In 1889 bij de officiële start speelt de club  aan de Parklaan naast de Phoenix fabriek ,tegels worden gebruikt als achterlijn. Nu staat hier een school, toen was er alleen een zandvlakte, voortdurend ging de bal óf over het hek van de Phoenix fabriek óf in de ruiten van de huizenrij aan de andere zijde. Dat gaf een voortdurende last. Het was betrekkelijk eenvoudig de bal uit het Spaarne of uit de Phoenix terug te halen, en de gebroken ruiten kwamen niet elke dag voor. Maar dikwijls posteerde zich daar een agent, en dan moest er zeer opgepast worden !

Ondanks de splitsing van de cricket en voetbal tak verhuisde de cricketers toch elke keer mee met de voetbal tak en na vele verhuizingen naar terreinen vooral rond de Ripperda kazerne en zelfs Heemstede komt de club uiteindelijk in 1907 terecht aan de Jan Gijzenkade.

De grote man van de cricket tak in de beginjaren was André van den Berg, broer van de Jan van den Berg, international en erevoorzitter van de voetbal tak. Als we naar foto’s uit die beginjaren kijken, herkennen we in de cricketers veel 1e elftalspelers van de voetbal tak. Waaronder vooral de jongens die ook voor het Nederlands elftal uitkwamen en in de zomerstop bleven sporten. Internationals zoals Jan van den Berg, Hein Kremer, Henri Kruseman, Arie Bieshaar en Gerrit Bouwmeester en ook toppers Bert Healey, Joop Voogt, Jules Utermark en Arnold Maas waren lid van beide clubs

Alhoewel de cricket tak in 1942 de Kade verliet speelde zeker tot de jaren 60 van de vorige eeuw veel voetballers van de club in de zomerstop cricket. Een voorbeeld daarvan was erelid van beide clubs Bert Boeree die uitkwam in het elftal van Hfc Haarlem dat landskampioen werd.

Ondanks dat vele supporters van de voetbal tak nog dagelijks het gemis van hun club voelen, zal het ook veel Roodbroeken goed doen te weten dat er nog een stukje van de club springlevend is.